Emile Galle chair les ombelles

 

Emile Galle chair les ombelles

 

   

Emile Galle chair les ombelles (France 1902)

EMILE GALLÉ (1846-1904)
 

Condition

good 
 

Description / Expertise

Chair aux ombelliferes with original leather. 
see the video by clicking here 

Lit. page 98 Emile Galle by Philippe Garner 
This chair once belonged to Emile Galle himself. 
One of the last designs made by Emile Galle before he died in 1904. 
The main theme is the great flower ombelliferes from the Kaukasus. The garden of the Ecole de Nancy has several of these flowers as a hommage to Galle. They are enormous . More then two meter high. 
The back of the chair is the flower and the stem of the flower goes to the ground to make the two behind legs. 
The chair is not only a chair, but mostly a piece of art. It was made in 1902, one of the last art nouveau pieces to be made. Not mass produced, only produced for Emile Galle himself and the Hannon house. This chair has been in several exhibitions. The last one was in the Musee du Luxembourg in Paris 1985-1986. It has always been the property of the Galle family, the last one was the grandson of Emile Galle, Jean Bourgogne. Gallery Tiny Esveld bought the chair from this inheritance. Mrs Esveld thinks this is the first time a chair like this one has been on the market. It is great opportunity that it is for sale. All the other chairs are in the musea, like the Ecole de Nancy, Musee d’Orsay or the museum of decorative arts in Paris. 

De stoel met de berenklauw. 
De stoel met het berenklauw patroon is een van de laatste geniale ontwerpen van Galle, voordat hij sterft in 1904. Het hoofd thema is de grote berenklauw uit de Kaukasus. Nog altijd te zien in de tuin van de l’ecole de Nancy. Het scherm dient als rugleuning en is gekanteld om steun te geven. De rug is langs beide zijden gesculpteerd en rondgezet. De stengel van de bloem is de versterking van de rug tot op de grond. De stoel is niet alleen een stoel , maar ook een kunstvoorwerp. De stoel die Galerie Esveld te koop aanbied, heeft op verschillende tentoonstellingen gestaan, o.a. de retrospective over Emile Galle in het musee de Luxembourg in Parijs in 1985-1986. Deze stoel is in tientallen boeken afgebeeld. De eerste afbeelding die bekend is van deze stoel is een foto van het interieur van het huis van Galle, La Garenne te Nancy in 1902 als zijn dochter Therese trouwt met Rene Bourgogne. Jean Bourgogne is hun enige zoon en heeft in 1936 de verdrietige taak om de fabriek van zijn grootvader te sluiten. Gelukkig heeft hij enkele persoonlijke bezittingen van zijn grootvader zelf gehouden, waaronder deze unieke stoel. De stoel is een historisch dokument van onschatbare waarde. 


 

Size

  96cm high (  37.80 inches high) 
 

Signed / Inscribed / Dated

Galle 
 

Provenance

Grandson Emile Galle. 
 

Exhibitions

Stoel in notenhout met berenklauw patroon, Frankrijk 1902 hoogte 95 cm 
maker Emile Galle 1846-1904 
provenance kleinzoon Emile Galle. 
Staat afgebeeld op een foto van het interieur van Galle's huis "La Garenne" te Nancy. 
Gepresenteerd op de expositie van de l'Ecole de Nancy te Parijs in 1903. 
Geëxposeerd op de retrospective van Galle teParijs in het musee du Luxembourg, 1985-1986. 
lit.: afgebeeld op blz 280 van de cataloog Galle, Paris , musee du Luxembourg 1985-1986 
 

Contact

Gallery Tiny Esveld
Frilinglei 9
2930 Brasschaat

003233125190
Sales and New Year's drink in January. Gallery open on the 5th and 6th of January. And by appointment.

Sales and New Year's drink in January. Gallery open on the 5th and 6th of January. And by appointment.

Posted on: 2018-07-04

Read more More news

To help you find the right information as good as we can, we use cookies on our website. This helps us (sometimes in cooperation with third parties) to monitor your internet behavior in order to increase the quality of your experience on our website. If you continue, we assume that you agree with this. View the cookie policy.